Archiv pro rubriku: Ryby

Makrely s rajčaty gratinované

4 makrely strouhaná prosátá houska 60 dkg rajčat petrželová nať 10 dkg másla sůl 1 stroužek česneku pepř Polovinu másla rozpustíme, přidáme nasekaný stroužek česneku, necháme zpěnit, až se zbarví a procedíme. Oloupaná rajčata podusíme v aromatizovaném másle, posypeme petrželovou natí, osolíme, opepříme a dusíme dále. Makrely vykucháme, rozpůlíme, odkrojíme hlavu a odstraníme kosti. Půlky […]

Gratinovaná mořská ryba

1 kg ryby 1 lžíce rajčatového protlaku 1 cibule strouhaná houska hladké mouky podle potřeby petrželová nať 1 lžíce másla víno sůl Očištěnou rybu v porcích osolíme, poprášíme moukou, vložíme do vymaštěné střední pánve Remosky, posypeme cibulí a petrželovou natí, pokapeme máslem, přiklopíme předehřátým tělesem a pečeme 10 minut. Protlak zředíme vývarem, přidáme víno a […]

Čerstvé sledě zapečené

4 čerstvé sledě 4 lžíce strouhané housky 1 šálek kyselé smetany sůl 1 lžíce másla pepře Vykostěné rozpůlené sledě vložíme do střední pánve Remosky, vymaštěné máslem, osolíme, opepříme, zalijeme kyselou smetanou, posypeme strouhanou houskou, povrch poklademe kousky másla a pečeme 20 – 30 minut. Příloha: brambory s petrželí.

Pečená marinovaná treska

strouhané housky podle potřeby 1 kg tresky s kůží ½ šálku oleje másla podle potřeby 4 – 5 lžic 4 % octa pohárek bílého vína sůl trochu mléka 5 zrnek pepře ½ citronu 1 bobkový list Z tresky stáhneme kůži , odstraníme ploutve a vykostíme ji. Tímto způsobem si připravíme levnější filé. Rozdělíme na porce, […]

Filé z tresky v rajčatovém protlaku

Asi 80 dkg filé citron sůl ocet 1 cibule 3 lžíce oleje nebo 2 lžíce másla 2 – 3 lžíce rajčatového protlaku hladké mouky podle potřeby strouhaný křen Porce tresky osolíme, pokapeme octem a necháme chvíli odležet. Pak je osolíme a poprášíme moukou. Na másle nebo oleji sklovitě opečeme rozkrájenou cibuli a porce tresky na […]

Ryba zapečená po francouzském způsobu

Asi 70 dkg ryby plná lžíce petrželové natě plná lžíce másla sůl 1 ½ lžíce polohrubé mouky 1 zcela malý stroužek česneku šálek vývaru nebo bujon z kostky Masox šálek kyselé smetany 1 plná lžíce jemné nakrájené cibule 5 dkg strouhaného sýra máslo na pokapání Očištěnou rybu nakrájíme na menší porce (počítáme dvě na osobu), […]

Kapr pečený (francouzský předpis)

3 větší porce kapra ½ citronu plná lžíce másla 1 vařené vejce sůl petrželová nať Porce kapra omyjeme, střed porce nařízneme, do otvoru vložíme kolečko citronu s kůrou, ale bez jader, osolíme a pečeme na másle ve střední předehřáté pánvi Remosky celkem asi 10 minut. Porce ryby urovnáme na mísu a posypeme je usekanou petrželovou […]

Ryba na rožni

Asi 80 dkg ryby v porcích, ne silnějších než prst sůl másla podle potřeby citron Mořskou rybu zakapeme citronem a necháme půl hodiny odležet (u sladkovodní toho není třeba). Pak porce ryby osolíme a okořeníme podle chuti. Těleso Remosky předehřejeme 10 minut na střední pánvi. Porce ryby potřeme máslem, vložíme do Remosky na kruh z […]