Určitě už jste se s těmi pojmy setkali. Přímé a nepřímé grilování. Ale o co ve skutečnosti jde? Jaké jsou mezi dvěma metodami rozdíly? K čemu která metoda slouží?
Velké kusy masa grilujeme nepřímo
Pokud lze metodu nepřímého grilování k něčemu přirovnat, pak k pečení. Nepřímé grilování trvá výrazně déle než přímé, minimálně však 25 minut. Také není na rozdíl od klasické přímé metody vystaveno tak intenzivním teplotám, protože brikety jsou v tom případě rozvrstveny tak, aby lemovaly boční kraje grilu. Tím je dosaženo mírnějšího žáru, který při zavřeném poklopu prostupuje celým kotlem a rovnoměrně propéká grilované maso. Z toho důvodu není třeba maso otáčet. Metoda nepřímého grilování se nejčastěji používá při grilování větších kusů masa jako je kýta, vepřové koleno, pečeně, šunka od kosti, ale nepřímou metodou se grilují i celá zvířata, různé rolády nebo některé druhy ryb. Nepřímé grilování se nezřídka kombinuje s uzením, kdy se ke grilovanému masu přidají namočené udící lupínky pro výraznější chuť a silnější aroma.
Pomůcky pro nepřímé grilování
V současnosti můžete na trhu se zahradními grily sehnat šikovné pomůcky, které vám nepřímé grilování výrazně usnadní. Jedná se o takzvané palivové přepážky nebo také palivové košíčky. Palivové přepážky se umístí po stranách kotlového grilu, čím si vytvoříte dvě přihrádky pro brikety. Nemusíte se tedy bát, že se vám brikety „rozlezou“ po celé grilovací vaně. Palivové košíčky plní stejnou funkci, jen ještě o něco lépe.
Přímé grilování
Přímé grilování je v podstatě obyčejné grilování, kdy jsou brikety rozvrstveny po celém prostoru kotle, a poklop může, ale nemusí být přiklopený. Metoda spočívá v tom, že maso nebo jiný pokrm je v přímém kontaktu se zdrojem tepla a při grilování se musí maso otáčet, aby bylo dosaženo rovnoměrného propečení. Grilovací doba bývá také výrazně nižší než u nepřímé metody, kdy se maso propéká pozvolna, za to u přímé metody zprudka. Přímé grilování se používá především k přípravě hovězích, kuřecích a vepřových steaků, hamburgerů, různých klobás a jiných uzenin atd. Typickými znaky masa připraveného metodou přímého grilování jsou křupavá krusta a otisk grilovací mřížky.
Děkujeme za poskytnutí fotografií Pražskému Weber Worldu