Archiv pro rubriku: Předkrmy

Topinky s vejci

Nakrájíme krajíčky bílého chleba a pak z nich vykrojíme skleničkou kolečko. Krajíce potřeme máslem a v Remosce opečeme. Pak do otvoru rozbijeme sázené vejce a pečeme, až bílek ztuhne. Žloutky posolíme, posypeme trochou sladké papriky a pak topinky úhledně urovnáme. Vypíchaná kolečka také opečeme a pomažeme bylinkovým máslem.  

Žemle s náplní ze zvěřiny

6 žemlí                                                                        1 šálek pokrájeného masa 2 vejce                                                                        pepř sůl, trochu mléka                                                         másla podle potřeby   Špičky nebo hvězdičky seřízneme, vydlabeme, krátce smočíme v mléce a vymažeme uvnitř máslem. Pak je naplníme touto sekaninou: Zbytky zvěřiny (zajíce, koroptve, srnce) rozsekáme, přidáme asi ze dvou žemlí vydlabaný vnitřek, namočený v mléce, dva žloutky, ze dvou bílků sníh, sůl, […]

Plněné zapečené žemle

8 půlek žemlí                                                               másla podle potřeby 2 lžíce strouhaného sýra   Náplň: 1 šálek vařeného nebo dušeného bílého masa nebo vařený vepřový jazyk 2 menší žampiony                                                        1 lžička mouky ½ dl červeného vína                                                     1 lžička másla petrželová nať                                                             sůl   Příprava náplně: Na másle podusíme jemně nakrájené žampiony, přidáme petrželovou nať a osolíme. Podlijeme vínem, […]

Nákyp z uzeného masa nebo salámu

10 – 15 dkg uzeného masa                                           2 vejce 1 ½ lžíce polohrubé mouky                                           sůl 1/8 l mléka                                                                   petrželová nať rajče   Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a vymícháme. Do polovychladlého bešamelu přimícháme žloutky, drobně pokrájené maso, petrželovou nať, osolíme a lehce vmícháme sníh. Pečeme ve středně hluboké pánvi Remosky nebo v jednoporcových miskách. […]

Rizoto z drůbků

2 kachní drůbky (nebo 1 husí)                                       1 šálek hrášku trochu kořenové zeleniny a kousek cibule                      1 lžíce másla 1 šálek povařené rýže                                                  petrželová nať 1 lžička hladké mouky                                                  sůl 5 dkg sýra na strouhání                                                2 lžíce strouhané housky na zdobení: rajče, ředkvička apod.   Očištěné drůbky uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou do měkka. Vody dáme […]

Ragú v lasturách

1 šálek zbytků bílého masa                                           1 malá cibule ½ šálku žampionů nebo hříbků                                      2 žloutky 2 sardele                                                                     50 dkg másla 2 lžíce strouhaného sýra   Na másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli a žampiony, přidáme jemně usekané maso a necháme osmahnout. Po odstavení s ohně přidáme žloutky a sardele. Plníme do vymaštěných, houskou vysypaných mušlí (můžeme též […]