Archiv pro rubriku: Pokrmy ze zeleniny

Rajčata na slanině s vejci

10 dkg prorostlé slaniny (nebo tuk od šunky) sůl asi 60 dkg rajčat 4 – 6 vajec 1 středně velká cibule petrželová nať Na mělkou pánev Remosky položíme tenké plátky slaniny, přidáme na kroužky nakrájenou cibuli a přiklopíme předehřátým tělesem. Jakmile cibule osmahne, přidáme oloupaná, na plátky pokrájená rajčata a dusíme do vysmahnutí šťávy. Pak […]

Rajčata dušená s brambory

1 lžíce tuku sůl 2 malé cibule petrželová nať ½ kg bramborů tuk na pánev ½ kg rajčat Na tuku osmažíme sklovitě cibuli. Syrové brambory nakrájíme na kolečka a oloupaná rajčata rovněž. Do vymaštěné střední pánve Remosky vrstvíme brambory, které osolíme, a rajčata, která posypeme cibulí a pokapeme tukem. Povrch tvoří rajčata. Pečeme asi ½ […]

Rajčata zapečená s vejci

Asi 60 dkg rajčat sůl 1 lžíce másla nebo tuku vejce 1 středně velká cibule petrželová nať Ve střední pánvi Remosky dusíme na másle jemně pokrájenou cibuli, až je sklovitá (ne hnědá), pak přidáme oloupaná pokrájená rajčata, osolíme a dusíme přiklopená asi 10 minut. Jakmile se voda odpaří, přilijeme rozkvedlaná osolená vejce a necháme zhoustnout. […]

Grilovaná rajčata II.

Asi 8 rajčat petrželová nať sůl 1 menší cibule másla podle potřeby 5 dkg sýra Rajčata omyjeme, otřeme, rozpůlíme a položíme řeznou plochou nahoru do mělké pánve Remosky. Posolíme, posypeme usekanou petrželovou natí, usekneme cibulí a strouhaným sýrem. Povrch poklademe kousky másla a rožníme asi 10 až 12 minut. Rajčata můžeme rožnit také oloupané. Těleso […]

Grilovaná rajčata I.

Asi 6 – 8 rajčat 5 dkg strouhaného sýra 1 – 2 lžíce strouhané housky sůl petrželová nať máslo 2 stroužky česneku Omytá rajčata rozpůlíme, položíme řeznou plochou nahoru na pomaštěnou mělkou pánev Remosky, posolíme, posypeme usekaným česnekem, petrželovou natí, strouhaným sýrem smíchaným se strouhanou houskou a pokapeme máslem. Přiklopíme silně předehřátým tělesem a rožníme, […]

Zapečený pór s vejci

8 silných pórů trochu octa 4 vejce 6 dkg másla sůl 10 dkg sýra na strouhání Pórek očistíme (volné listy odkrojíme) a uvaříme jej v osolené vodě do měkka. Zvlášť uvaříme v okyselené vodě ztracená vejce a necháme je okapat. Střední pánev Remosky vymastíme máslem, vložíme do ní pórek, na něj položíme ztracená vejce, pokapeme […]

Zapečený pór

Asi 10 silnějších pórů 2 žloutky asi 8 středně velkých vařených brambor 1 lžíce másla 1 ½ lžíce polohrubé mouky ¼ l mléka 20 dkg metského salámu (možno nahradit 15 dkg dietního) 5 dkg strouhaného sýra máslo na pánev sůl Očištěný pór nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé a v malém množství osolené vody […]

Zapečený květák se šunkou

1 květák (asi 40 dkg) 10 dkg šunky nebo uzeného masa 1/8 l mléka sůl 3 žloutky tuk na pánev Květák uvařený v osolené vodě rozložíme do vymaštěné hluboké pánve Remosky, zalijeme 1/8 l osoleného mléka, do něhož jsme rozkvedlali 3 žloutky a vmíchali 10 dkg sekané šunky. Přiklopíme předehřátým tělesem a zapečeme do růžova […]

Květák zapečený se sýrem

1 velká nebo 2 menší růžice květáku 3 vejce ¼ l husté kyselé smetany 5 dkg strouhaného sýra tuk a strouhaná houska na pánev Hlubší pánev Remosky vymastíme a vysypeme strouhanou houskou. Do poloměkka předvařený květák rozebereme na malé růžice a vložíme do mísy. Ve smetaně rozkvedláme sůl, vejce a polovinu strouhaného sýra. Směs nalijeme […]

Kapustový prejt

½ kg kapusty 2 stroužky česneku ¼ kg libového vepřového masa pepř sůl 2 vejce 1 lžíce másla nebo sádla tuk a strouhaná houska na pánev plná lžíce hladké mouky Kapustu zvolna uvaříme v osolené vodě. Zatím uděláme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme a povaříme na hustší omáčku a odstavíme. Okapanou kapustu usekáme, […]