Archiv pro rubriku: Pokrmy z mletého masa

Jelítkový prejt z husí nebo kachní krve

25 dkg tučnějšího vepřového masa 1 zatvrdlá houska 1 menší cibule 2 – 3 porce husí krve 2 stroužky česneku sádlo na kastrol sůl pepř nové koření majoránka 1 lžíce sádla Vepřové maso uvaříme v malém množství osolené vody a velmi jemně pokrájíme nebo usekáme. Husí krev umeleme na masovém strojku s jemnou vložkou a […]

Zapečené kroupy s krví

20 dkg velkých nebo středních krup pepř 1 cibule zázvor 10 – 15 dkg vepřového bůčku 1 lžička sádla ½ l vepřové nebo husí krve sůl majoránka Oprané kroupy uvaříme v silnostěnném hrnku v osolené vodě s kouskem sádla do měkka. Bůček si necháme u řezníka umlít, vyškvaříme ho a osmažíme na něm nakrájenou cibuli […]

Zapékané dršťky

Asi 70 dkg vařených drštěk sůl 3 lžíce strouhané housky 1 lžíce másla 5 dkg sýra na strouhání Na omáčku: 1 větší mrkev petrželová nať 10 dkg slaniny špetka tymiánu 1 cibule pepř 1 lžíce hladké mouky 2 žloutky špetka strouhaného muškátového oříšku 1 šálek mléka nebo čerstvé smetany Dršťky a mrkev uvaříme v osolené […]

Velikonoční nádivka II.

60 dkg vařeného vepřového nebo tučného uzeného masa 15 dkg strouhané housky 3 vejce 3 lžíce sekaných mladých lístků kopřiv nebo petrželová nať ½ l mléka sůl Ušlehaná vejce přidáme do mléka, přidáme usekané nebo mleté maso, housku a zelené natě. Pečeme ve vymaštěné hluboké pánvi Remosky s vložkou uprostřed jako věnec. Příloha: brambory, salát.

Velikonoční nádivka z vepřového kořínku

1 vepřový kořínek asi 5 lžic strouhané housky asi ¼ kg tučnějšího vepřového masa 2 vejce sůl na špičku nože pepře 1 menší cibule trochu majoránky 1 lžička sádla tuk na pekáč strouhaná houska na vysypání pekáče kořenová zelenina jako do polévky Omytý kořínek bez hrtanu uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou do měkka. […]

Čevapčiči

½ kg skopového masa nebo vepřové s hovězím sůl 1 středně velká cibule pepř 1 lžička usekané petrželové natě asi 3 – 4 lžíce studené vody Umleté maso smícháme s jemně usekanou cibulí, osolíme, opepříme, po částech přimícháme vodu. Dobře promícháme a necháme odpočinout. Utvoříme šišky a rožníme v mělké pánvi asi 6 – 8 […]

Kjufleta

½ kg mletého masa (směs) 2 lžíce strouhaného sýra sůl trochu vody pepř olej na potření 1 lžíce sekané cibule Mleté maso polijeme ½ šálkem vody, dobře promícháme a necháme vsáknout. Pak přidáme sekanou cibuli, strouhaný sýr, osolíme, opepříme a necháme nejméně ½ hodiny uležet. Pak utvoříme placičky, potřeme olejem a rožníme v předehřáté Remosce […]

Těftěly

½ kg mletého masa (hovězí a vepřové) 3 lžíce rajčatového protlaku 1 menší cibule trochu hladké mouky petrželová nať 2 stroužky česneku 2 žemle 5 zrnek pepře sůl ½ bobkového listu 2 lžíce oleje 1 lžíce másla Na lžičce másla zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme petrželovou nať a směs hned vlijeme do mísy na maso […]

Požárské kotlety II.

½ kg telecího masa sůl ¼ kg hříbků nebo jiných hub strouhaná houska 2 housky tuk na smažení mléko 1 vejce 3 dkg másla Maso umeleme na strojku s máčenou houskou. Pak přimícháme máslo, sůl i vejce. Ze směsi tvoříme tenké placičky a na každou dáme 1 lžičku dušených hub. Nahoru dáme zase placičku masa, […]

Požárské kotlety I.

½ kg telecího masa 1 lžíce másla 1 vejce tuk na osmažení 1 velká houska mléko podle potřeby sůl Na strojku umeleme maso bez šlach a vymačkanou, v mléce namočenou žemli. Pak přidáme tekuté máslo, sůl, vejce a tvoříme karbanátky. Smažíme je na tuku v mělké pánvi Remosky. Podáváme s dušenou karotkou, se zeleným hráškem […]