I. II.
¾ kg másla 7 dkg hladké mouky
6 dkg hladké mouky 1 žloutek
1 žloutek sůl
1 šálek hladké mouky smetany podle potřeby
15 dkg strouhaného sýra 1 lžíce rumu nebo destilátu
Náplň:
2 velká jablka hrozinky
cukr skořice podle obliby
Z přísad uvedených I. uděláme malou čtvercovou placku a dáme ji do chladu. Z přísad uvedených II. uděláme vláčné těsto a vyválíme na malík silný čtverec. Máslovou placku na toto těsto položíme přes roh a okraje přehneme jako dopisní obálku. Dobře je utěsníme, aby se při válení máslo nelepilo na vál. Pak těsto vyválíme na obdélník, přeložíme natřikrát, opět vyválíme a to opakujeme celkem pětkrát bez obvyklého odpočívání. Pak těsto vyválíme na obdélník, vykrojíme kruh podle pánve Remosky a střed podle kuželu, vzniklý věnec těsta vložíme do nepomaštěné středně hluboké pánve Remosky, poklademe plátky jablek, pocukrujeme, poklademe rozinkami a ze zbylého těsta aniž bychom je dohromady hnětly, nakrájíme proužky, které položíme před jablka, potřeme je bílkem. Přiklopíme silně předehřátým tělesem, aby se rychle peklo a nevyprýštilo máslo. Hotový moučník pocukrujeme.