Jablečný koláč

1 šálek hladké mouky asi 4 lžíce studené vody
1 lžička kypřícího prášku asi 5 větších jablek
6 lžic rozehřátého tuku nebo másla trochu cukru
špetka soli

Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme ji na vál. Uděláme uprostřed důlek a přidáme do něho tekuté vychladlé máslo, sůl a vodu. Spojíme rychle v těsto, vyválíme plát, vložíme jej do vymaštěné hluboké pánve Remosky tak, aby na okraji ještě těsto přečnívalo. Rádlem nebo nožem těsto okrájíme a dno koláče propícháme hustě vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Jablka oloupeme, nakrájíme na 6 – 8 dílků. Vykrojíme jádřince a jablka mírně prosypaná cukrem vložíme na připravené těsto až k povrchu. Ze zbylého těsta vyválíme tenký váleček, sploštíme jej válečkem na nudle na tenký proužek a na jedné straně nakrájíme jako třásně. Položíme jej po okraji koláče. Pečeme v dobře předehřáté Remosce asi 30 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *