1 lžíce másla pepř
2 lžíce polohrubé mouky muškát
1/8 l mléka 5 dkg ementálu
sůl 4 vejce
Z másla, mouky a mléka uděláme bešamel, okořeníme, osolíme a přidáme sýr. Do kelímku dáme lžíci omáčky, na ni rozbijeme 1 vejce, zalijeme opět lžící omáčky, posypeme sýrem. Vaříme v páře v hluboké pánvi Remosky, až vejce ztuhnout.
Obměny:
1. Na dno kelímku dáme listy špenátu podušené na másle a pokrájenou šunku nebo bílé maso.
2. Místo bešamelu použijeme smetanu nebo rajčatovou omáčku nebo smetanovou omáčku se žloutkem.
3. Žemle pokrájíme na plátky a opečeme na tuku, na plátek dáme vejce na hniličku, trochu seříznuté, polijeme je bešamelem smíchaným s dušenou zeleninou nebo masem, posypeme sýrem nebo sekaným vejcem, zapečeme, zdobíme zelenou petrželí, rajčetem, salátem apod.
4. Na dno kelímku vložíme květákové růžičky a zalijeme rajčatovým bešamelem.
5. Kelímek vymažeme máslem, vložíme plátek šunky, kousky chřestu, vyklepneme vejce a polijeme bešamelem se sýrem.