1 bažant sůl
8 dkg slaniny 5 dkg másla
½ malé cibule 1 lžička hladké mouky
2 zrnka pepře 2 zrnka jalovce
Očištěného bažanta protkneme slaninou, osolíme vně i uvnitř a do dutiny břišní vložíme kousek cibule a zrnka jalovce. Svážeme jej a hlavu zahneme pod křídlo. Bažanta vložíme na rozškvařené zbytky slaniny a rozehřáté máslo do hluboké pánve Remosky, přidáme pepř a opečeme po obou stranách bez podlévání. Pak podlijeme jen několika lžícemi vody, aby se máslo nepřepalovalo. Mladého bažanta pečeme asi 1 hodinu, starého déle a více podléváme. Nakonec zahustíme šťávu kouskem másla smíchaného s moukou a necháme povařit. Vyjmeme vidličkou koření. Příloha: brambory, kompoty, pečená jablka nebo červené zelí.